Η μέθοδος αυτή υπερβαίνει το παραδοσιακό όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης, προσθέτοντας ένα επιπλέον εμπόδιο κατά της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.

Καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναπτύσσουν πιο εξελιγμένες μεθόδους παραβίασης της ασφάλειας, η MFA αποτελεί μια ισχυρή ασπίδα προστασίας των ευαίσθητων πληροφοριών.

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τις περιπλοκές του MFA, τη λειτουργία της, τα οφέλη και τις προκλήσεις που παρουσιάζει, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη κατανόηση του γιατί η MFA είναι ένα απαραίτητο εργαλείο στο οπλοστάσιο της ψηφιακής μας ασφάλειας.

Τι είναι το Multi-Factor Authentication 

Το Multi-factor authentication (MFA) είναι ένα σύστημα ασφαλείας που απαιτεί περισσότερες από μία μεθόδους επαλήθευσης από ανεξάρτητες κατηγορίες διαπιστευτηρίων για την επικύρωση της ταυτότητας ενός χρήστη για μια σύνδεση ή άλλη συναλλαγή. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στην παραδοχή ότι η παροχή πολλών επιπέδων άμυνας καθιστά σημαντικά δυσκολότερη την πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων ατόμων σε έναν στόχο, όπως μια φυσική τοποθεσία, μια υπολογιστική συσκευή, ένα δίκτυο ή μια βάση δεδομένων.

Τα στοιχεία του MFA χωρίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες: κάτι που γνωρίζετε (όπως ένας κωδικός πρόσβασης ή ένα PIN), κάτι που έχετε (όπως ένα smartphone ή ένα κουπόνι ασφαλείας) και κάτι που είστε (βιομετρική επαλήθευση όπως δακτυλικά αποτυπώματα ή αναγνώριση προσώπου). Ορισμένα συστήματα λαμβάνουν επίσης υπόψη την τοποθεσία ή τον χρόνο ως πρόσθετους παράγοντες.

Το πιο συνηθισμένο σενάριο MFA περιλαμβάνει έναν χρήστη που εισάγει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής του, ακολουθούμενο από ένα δεύτερο βήμα, λαμβάνοντας συχνά έναν κωδικό στο τηλέφωνο ή στο email του. Αυτή η επαλήθευση δύο βημάτων είναι μια ευρέως εφαρμοσμένη μορφή MFA. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις MFA μπορούν να διαφέρουν σημαντικά σε πολυπλοκότητα και επίπεδο ασφάλειας, ανάλογα με τις απαιτήσεις του συστήματος που προστατεύουν.

Για περισσότερα διαβάστε εδώ.